Miten tehdään lasku?

UKKO.fi on yksityishenkilön laskutuspalvelu. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä tekee laskun palvelussamme ja me lähetämme sen eteenpäin. Tämän jälkeen maksamme laskusta kaikki vaadittavat sivukulut ja tilitämme palkan pankkitilille.

Katso ohjeet laskun tekemiseen alla olevasta videosta sekä videon alapuolelta löytyvistä tekstiohjeista.

Laskun tekeminen

Kun haluat laskuttaa toimeksiantajaasi, kirjaudu sisään hallintapaneeliin. Klikkaa ylhäältä ''Laskut'' > ''Luo uusi lasku'' ja täytä laskutustoimeksiantolomake.

Halutessasi voit tallentaa lomakkeen välillä luonnoksena ja palata täyttöön myöhemmin, ennen kuin lähetät toimeksiannon meille. Jos laskutat usein samaa asiakasta, voit tallentaa asiakkaan tiedot Asiakkaat-sivulle myöhempää käyttöä varten.

1. Asiakkaan yhteystiedot

Valitse asiakas pudotusvalikosta tai syötä uuden asiakkaan yhteystiedot käsin.

Valitse laskutetaanko yritystä vai yksityishenkilöä. Jos laskun vastaanottajalla ei ole Y-­tunnusta valitse, että laskutat yksityishenkilöä. (Esim. yhdistystä laskuttaessa valitaan yksityishenkilö, mikäli yhdistyksellä ei ole y-tunnusta.)

Valitse laskun toimitustapa:
  • sähköposti
  • kirjeposti
  • verkkolasku (vain yritysasiakkaille)

Syötä asiakkaan yhteyshenkilön nimi ja halutessasi sähköpostiosoite.
  • Lähetämme sähköpostitse laskutukseen liittyviä viestejä, kuten ilmoitus erääntyneestä laskusta tai kirjepostitse saapuvasta laskusta.

• Jos valitsit toimitustavaksi ''sähköpostitse'', toimitetaan myös itse lasku yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen.

Jos valitsit toimitustavaksi ''postitse'', syötä lomakkeeseen vastaanottajan laskutusosoite.

Jos valitsit toimitustavaksi ''verkkolaskuna'', syötä verkkolaskutusosoite (esimerkiksi OVT- tai IBAN-tunnus) ja verkkolaskutusoperaattori (esim. ''Nordea'').

Verkkolaskuosoitteet voi tarkistaa TIEKEstä: http://verkkolasku.tieke.fi/

Valitse mihin maahan lasku toimitetaan. Jos valitset kohdasta ''Maa*'' jonkin muun maan kuin Suomi, tulee asiakkkaalle lähtevästä laskusta automaattisesti englanninkielinen.

HUOM! Pyysithän asiakkaaltasi laskutustiedot työstä sopiessasi? Lähettämällä laskut oikeaan osoitteeseen vältät turhat viivästykset palkanmaksussa.

2. Laskun tiedot

• Valitse laskun maksuehto (kuluttaja-asiakkaille suositus vähintään 14 pv).

• Lisää tarvittaessa yrityksen toivoma viite jos asiakas on sellaista pyytänyt käytettävän. Usein yritystä laskutettaessa laitetaan viitteeksi esim. yhteyshenkilön nimi (jotta reskontran hoitaja tietää kuka työsuoritteen on tilannut) tai projekti johon työsuorite liittyy.

• Voit kirjoittaa myös vapaamuotoista tekstiä, joka tulee näkymään laskussa tuoterivien yläpuolella. Tähän voit täydentää työsuoritteen kuvausta mikäli se ei mahdu laskun tuoteriville. (HUOM! Laskusta tulee aina käydä ilmi mistä työsuoritteesta ja toimialasta on kyse, esim. ''Helmikuun palkka'' ei yksinään ole riittävän tarkka)

• Valitse pudotusvalikosta työsuoritetta parhaiten kuvaava ammattinimike. Jos et löydä sopivaa ammattinimikettä, voit tarkentaa asiaa myöhemmin kohdassa ''Viesti Ukko.fi:n ylläpidolle''. Tämä tieto ei näy laskulla asiakkaalle.

3. Laskutettavat tuotteet/palvelut

Valitse käytettävä arvonlisäverokanta. Pääsääntöisesti arvonlisävero on 24 %, mutta poikkeuksia on. Jos et ole varma oikeasta verokannasta, auttaa lomakkeen alv-kysely sinua. Tarvittaessa voit myös kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme. Mikä arvonlisäverokanta minun pitää valita laskuun?

Lisää jokainen laskutettava tuote tai palvelu (esimerkiksi ''Nettisivujen suunnittelu'') omalle riville. Lisää laskurivejä saat klikkaamalla oikealta sinistä painiketta ''Lisää uusi rivi''.

• Valitse kohdasta ''Määrä'' kuinka monta yksikköä näitä palveluita/tuotteita laskutat.

• Kohdasta ''Yksikkö'' voit valita yksiköksi joko kappaletta tai tuntia.

• Merkitse kohtaan ''á hinta'' tuotteen/palvelun yksikköhinta eli yhden kappaleen tai yhden tunnin hinta.

• Voit valita sisältyykö ALV merkitsemääsi yksikköhintaan vai ei. Jos valitsit, että ALV ei sisälly hintaan, järjestelmä laskee automaattisesti ALV:n osuuden ja lisää sen laskuun. Hinnoittele siten, että sinulle jää riittävästi käteen ALV:n jälkeen!

• ''Aloituspvm'' ja ''Lopetuspvm''-kohdilla tarkoitetaan työn aloittamis-ja lopetuspäiviä. Jos teit työtä vain yhtenä päivänä, laita kumpaankin sama päivämäärä.

4. Kulut ja korvaukset

Merkitse työsuoritteeseen liittyvät kulut lisäämällä jokainen kulukuitti erikseen. Klikkaa ’’Tallenna ja lisää kuluja’’-painiketta lisätäksesi uuden kulukuitin. Merkitse mitä, mistä ja milloin olet ostanut sekä erittele kuitista eri arvonlisäverokannat.

Jos haluat, että kulut näkyvät laskussa ja ne laskutetaan asiakkaaltasi, valitse ''Lisää kulukuitit automaattisesti laskulle''.

Jos et halua laskuttaa kuluja asiakkaaltasi, poista valinta kohdasta ''Lisää kulukuitit automaattisesti laskulle''.

5. Päivä- ja ruokarahat sekä kilometrikorvaukset

Tästä voit lisätä päivä- ja ruokarahaan sekä kilometrikorvaukseen liittyvät kirjaukset.

6. Tiimilaskutus

Tiimilaskutustoiminnolla voit tarvittaessa jakaa osan palkkiosta muille työntekijöille. Esimerkiksi jos teet bändin kanssa keikkoja, voitte jakaa laskutettavan esiintymispalkkion bändiin kuuluvien kesken. Lisätäksesi uuden työntekijän klikkaa oikealta sinistä painiketta ''+ Lisää uusi henkilö''. Syötä kenttiin työntekijän sähköpostiosoite ja hänelle kuuluva osuus palkkiosta euromääräisenä.

7. Viesti UKKO.fi:n ylläpidolle

Tähän kenttään voit kirjoittaa laskua koskevan viestin UKKO.fi:n ylläpidolle.

8. Laskun esikatselu ja hyväksyntä

Täydennettyäsi tiedot hyväksy valmis lasku tai tallenna laskuluonnos myöhempää muokkausta varten klikkaamalla alhaalta vasemmalta oranssia painiketta ''Tallenna luonnoksena''. Oikealla olevasta painikkeesta ''Esikatsele ja hyväksy lasku'' pääset laskun esikatselusivulle.

Esikatselusivulla voit katsoa miltä valmis lasku näyttää ja saat laskusta muodostuvan palkan erittelyn. Kun lasku on valmis etkä halua enää tehdä siihen muutoksia, hyväksy ehdot ja klikkaa  jälleen painiketta ''Hyväksy lasku''.

Tämän jälkeen lasku siirtyy ylläpidon tarkistettavaksi ja lähtee vastaanottajalle.

Katso tästä esimerkki valmiista laskusta.